Daha Fazla Satış İçin: WordPress E-Ticaret SEO İpuçları
E-ticarete girmek isteyenlerin bu aralar sıkça tercih ettiği WordPresss E-ticaret, şuan piyasada en uygun maliyetle sanal mağazasını açmak isteyenlere gerçekten mağazalarını kolaylıkla geliştirme imkanı sağlıyor.
Haliyle wordpress e aşina olan kullanıcılar, woocommerce eklentisiyle ne kadar kolay ürün satabileceklerini gördüklerinde kendilerini e-ticaret de denemek yada profesyonel olarak woocomerce altyapısı ile foksiyonel e-ticaret temalarını kullanarak bir eticaret sitesi oluşturabiliyor. Yurtdışında olduğu gibi şuan ülkemizde de woocommerce ile oluşturulan eticaret siteleri mevcut.
Ancak, hiç bir teknik bilgisi olmayan kullanıcılar sitelerine ürünlerini girip satışa sunuyor ve satış yapmaya çalışıyor. Aslında wordpress in google dostu olması, bazı SEO eklentileri ve birkaç basit adım ile eticaret sitelerini basitce optimize edebilirler. Bu blog yazısını woocommerce kullanan ve SEO hakkında bilgisi olmayan kullanıcılar için yazdım. Gelişmiş WordPress Seo rehberi için bu blog yazısına göz atabilirsiniz.
E-ticaret içeriklerini SEO için optimize edin!
Öncelikle yeni açılmış siteler için olmazsa olmaz kural düzenli ve doğru optimize edilmiş içerikler üretmektir. E-ticaret siteleri için de geçerli bu kural. E-ticaret siteleri için genellikle içerik üretmekte zorlanırız ancak google sıralamasında en kısa sürede görünür olmak için hedef kitlemize ve ürünlerimize göre belirlediğimiz anahtar kelimeleri kullanarak içerik üretmeliyiz.
E-ticaret siteleri için anahtar kelime İpuçları
1- Anahtar kelimelerim eşsiz mi? yada ne kadar eşsiz?
2- Long-tail (uzun ) anahtar kelime kullanıyormuyum?
E-ticaret siteleri için eşsiz anahtar kelimeler oluşturmak hayati önemdedir. Örneğin “kışlık mont” anahtar kelimesini kullanarak kullanıcıların sitenizi bulmasını sağlayamazsınız. Anahtar kelimelerinizi uzun kelimelerden seçmelisiniz, örneğin; “mavi renk colombia kışlık mont” buna bir örnek olabilir. Anahtar kelime analizi bu yüzden önemlidir. Eşsiz anahtar kelimeler üretin ve bunu içeriklerinizde farklı kombinasyonlarda kullanın.
Başlık Etiketleri
Oluşturduğunuz long-tail anahtar kelimeleri herzaman en önemli yerlerde kullanın. Başlıklar, açıklamalar, içeriğin üst kısımlarında, hx etiketlerinde vs.
Bir içeriğin en önemli yeri de başlıklardır. Farklılaştırdığınız anahtar kelimelere başlıklarda yer verin.
Açıklama Etiketleri
Google aramalarında listelelen siteler başlık, site linki ve açıklamalardan oluşur. Farklı kombinasyonlarda oluşturduğunuz anahtar kelimeleri başlıkta olduğu gibi link uzantısı ve açıklamada da kullanmalısınız. İçeriklerinizi yayınlamadan önce optimize edebileceğiniz en iyi seo eklentisi yoast diyebilirim. Yoast eklentisi sizi yönlendirerek yapmanız gereken optimizasyonlar için sizi uyararak içeriğin yeterli derecede optimize edilip edilmediğini gösteriyor.
Yukarıda gördüğünüz resimde belirtilen 3 alan, anahtar kelimelerinizi kullanabileceğiniz en önemli noktalar.
- Başlık Etiketi (1)
- Permalinkler (2)
- Giriş paragrafı (3)
- Kısa ürün açıklamaları (WooCommerce sitelerde)
- Meta açıklama (Yoast ile düzenleyebilirsiniz)
- Resim alt-text
- Resim tanım
Woocommerce Kısa Ürün Açıklama Optimizasyonu
Woocommerce da kısa ürün açıklaması, ürün detay sayfasında ürün abşlığı, fiyat, resim gibi müşteriyi ilk karşılayan alanda gözükmekte. Kullanıcıya özet bilgi sunması için kullanılan bu alanda mutlaka anahtar kelimelerinizi kullanınız.
Blog Tutmak
En önemli wordpress e-ticaret seo ipuçları; blog tutmak, içerik üretmek..
Ürünlerinizle alakalı içerikler üretebiliyorsanız zaten şanslısınız ancak bazı ürünler için içerik üretmek zor olabiliyor. Bu tarz ürünler için yan içerikler üretebilirsiniz. Peki yan içerik nedir? Ürünle alakalı anahtar kelimelerde kulanılan kelime öbeklerinden alakalı anahtar kelimelere üreterek bunları içeriklerinizde kullanabilirsiniz. Unutmayın! Blog tutmak düzenli ve optimize edilmiş içerik üretmekdir. Blog tutmak için alaksız ve kısa içerikler üreterek zamanınız harcamayın.
Sayfa Yüklenme Hızlarını Optimize Edin!
Bir markette kasiyer önünde sıra beklemek nedir bilirsiniz. Sitenizin açılış sayfalarını mutlaka optimize ederek hızlı açılmasını sağlayınız. Gerçekten ziyaretçiler saniyelik beklemelerde sitenizden çıkabiliyor, tıkladığına pişman olan ziyaretçi sitenizi hemen terk edecektir.
Gereksiz eklentileri kaldırın ve veritabanınızı optimize etmek için veritabanı optimize eklentileri kullanın. Sunucunuzun yanıt süresini kontrol edin, ortalama sunucu yanıt süreleri 0.6 civaında olabilir. Sayfa hızlarını optimize etmek için GTmetrix servisinin kullanabilirsiniz.
Ürün Resimlerini Optimize Et
Ürün resimleri sayfa yüklenme hızını etkileyen en önemli etkenlerden biridir. Malesef bazı temalarda resim kırpma işlemi yapılmadığından ve bundan haberi olmayan site sahipleri gereksiz yere ağır yüklenen sitelere katlanmak zorunda kalıyor.
Kaliteli Resimler Kullanın
Kaliteli resimler kullanırken boyutlarınada dikkat edin. Resimelerinizi online optimize edebileceğiniz gibi fireworks ve photoshop gibi programlarlada resim kalitesini %70 gibi değerlere düşürerek kaydedebilirsiniz.
Resimlerin Alt-text lerini Optimize Edin
Upload ettiğiniz resimlerin alt-text değerlerini anahtar kelimeler kullaanrak doldurun. Başlık, alt-text ve descriptions kısımlarını boş bırakmayın. Özellikle internetten indirdiğiniz ve kullanacağınız resimlerin isimlerini kendinize göre değiştirmeyi unutmayın.
Rich-Snippets
Rich-snippetsleri biliyorsunuzdur. Arama sonuçlarında ürün resimlerini, yorumlarını göstermenize imkan veren bu özellik doğrudan SEO yu etkilemesede, arama sonuçlarında sitenizin fark edilmesini sağlayarak tıklanma oranlarınızı artıracaktır. Bunun için All in One Schema.org Rich Snippets isimli eklentiyi kullanabilrisiniz.
E-ticaret Siteniz Responsive Mi?
Aslında bu başlığı hatırlamacaktım ancak malsef halen mobil uyumlu olmayan e-ticaret siteleri mevcut. Özellikle woocommerce e-ticaret sitelerinde mobil uyumlu tema kullanmayanları anlamıyorum, kolaylıkla temalarını değiştirerek sitelerini mobil uyumlu yapabilirler. Artık insanlar telefonunu kullanarak sipariş veriyor, bunun oranıda süreklli artıyorken günümüzde mobil uyumlu olmayan sitelerin hiç ama hiç sansı yok.
Lokal Seo ve Link İnşası
Lokal SEO ile link inşaası yapabilirsiniz. İşte birkaç ipucu;
- Lokasyonlara özgü anahtar kelimelere odaklanın
- Google Places hesabı oluşturun ve eksiksiz bilgilerinizi girin
- Firma dizinlerine kaydolun
- Lokasyon bazlı etkinlik sitelerinden backlink alabilirsiniz
Kendinize, hedef kitlenize ve ürünlerinize uygun iyi bir woocommerce teması bulup yukarıda belirtilen adımları uygulayarak e-ticaret sitenizi optimize edebilirsiniz.